Roślinne Porady warzywa – książka tylko o roślinach?
Miejskie ogrodnictwo zdecydowanie wraca do łask. Ogródki działkowe przestały być obciachowe, a coraz więcej młodych marzy o małym skrawku ziemi, aby móc wysiać na nim sałatę, czy posadzić pomidory. Według nas jest to jeden z tych pożytecznych trendów, za którym warto podążać, więc od inspiracji przejdźmy do działania! Jak? Pomoże nam Sebastian, autor książki “Roślinne Porady warzywa”.
Roślinne Porady warzywa – dlaczego warto o siebie dbać?
Wbrew pozorom kult ciała i piękna przynosi więcej korzyści niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Fitness, dieta dopasowana do trybu życia oraz znajdowanie balansu między pracą i relaksem dobrze wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie. Niezbędnym elementem dbania o siebie jest sposób odżywiania i świadome korzystanie z dobrodziejstw natury.
Kiedy już polubiliśmy koktajle z jarmużem, w restauracji z chęcią zamawiamy dania z topinamburem, czas wejść na wyższy poziom wtajemniczenia i zacząć samemu uprawiać ogródek oraz korzystać z warzyw zgodnie z ich właściwościami i przeznaczeniem.
Roślinne Porady warzywa – poradnik o uprawianiu ogródka?
Sebastian Kulis w swojej książce Roślinne Porady warzywa wyposażył nas we wszystkie potrzebne narzędzia, aby rozpocząć przygodę z roślinami w praktyce. Dowiemy się z niej:
• Jak uprawiać warzywa, aby z naszego balkonu, czy ogródka zebrać jak największy plon,
• jak je przygotować u kuchni, aby cieszyły kubki smakowe,
• jakie właściwości mogą mieć dla naszej duszy i ciała.
W drugiej części książki znajdziemy opisy prawie 50 warzyw z praktycznymi wskazówkami dotyczącymi ich wysiewu, zbiorów i przechowywania z podziałem na rodzaj (liściowe, korzeniowe, dyniowate itd.).
„Roślinne Porady. Warzywa” czyta się w ekspresowym tempie, ale co najważniejsze, z łatwością możemy do niej nawet codziennie wracać i odszukiwać potrzebne informacje. Zwyczajnie jest to lektura dla każdego, kto je warzywa. My nawet nie wiedzieliśmy, że popełniamy masę podstawowych błędów!
Roślinne Porady – ciekawostki z książki
• Brukselka powstała przez skrzyżowanie kapusty z jarmużem.
• Poza lodówką powinniśmy trzymać m.in. pomidory, cebulę, paprykę i ogórki. Będąc w niskiej temperaturze tracą nie tylko smak i zapach, ale też wiele dobroczynnych substancji.
• Fusy po herbacie i kawie użyźniają i poprawiają strukturę ziemi, więc jeśli jesteście miejskimi ogrodnikami – skorzystajcie z tego!
• Czosnek odstrasza wiele szkodników i ma wpływ na intensywny zapach oraz smak roślin rosnących obok, np. róż i pomidorów.
• Mrożone warzywa przechowujemy w zamrażarce od 9 do 12 miesięcy.
Sebastian Kulis, autor bloga i książki Roślinne porady warzywa, którego gościliśmy w Fu-Ku na jedynym spotkaniu autorskim we Wrocławiu opowiada nam o tym jak sadzić, dbać i korzystać z warzyw. Poradnik to prawdziwa kopalnia wiedzy! Teraz już naprawdę nie ma wymówek, żeby zostać miejskim ogrodnikiem. Wyobraźcie sobie śniadanie czy kolację przyrządzoną z własnych plonów- satysfakcja gwarantowana!
I jeszcze kilka słów od Sebastiana, specjalnie dla Was…
Twoje ogrodnicze motto to…?
Bądź cierpliwy!
Jaki ziołowy napar na sezon wiosenno-letni mógłbyś polecić?
Wszelkie napary kwiatowe – z kwiatów bazylii i tymianku, chabrów, maków czy głogu.
Warzywo, które z sukcesem wyhodujemy na kuchennym parapecie lub balkonie?
Wszelkie warzywa liściowe – szpinak, rukola, sałata, roszponka, rukiew wodna czy musztardowiec.
Jakie jadalne kwiaty doceniły Twoje kubki smakowe?
Czarnego bzu, kasztanowca czy niezapominajki.
Najbardziej niedoceniony chwast według Ciebie to…?
Podagrycznik i mniszek lekarski.
Rozmawiasz czasem z roślinami, by rosły lepiej?
Oczywiście!
Książkę “Roślinne Porady warzywa” wraz z nasionami znajdziecie w Fu-Ku zarówno stacjonarnie, jak i w sklepie online.
Zdjęcia: Linda Parys / Linda Parys Photography