Dobra kawa w domu – jakie ziarna wybrać, jak parzyć?

Kawa to chwila przyjemności, na którą każdy z nas może sobie pozwolić w ciągu dnia. Dla jednych będzie wiązać się z porannym rytuałem, który doda energii na cały dzień, a dla drugich miłą okazją do spotkania się ze znajomym przy filiżance tego cudownego napoju. Coraz częściej interesujemy się jej produkcją  i wydobyciem z niej wszystkiego co najlepsze. Dobra kawa w domu staje się dla nas podstawą, a my podzielimy się z Wami kilkoma ciekawostkami na jej temat.

Czy kawa jest dobra dla zdrowia?

 

Picie kawy korzystnie wpływa na metabolizm i rozkładanie tłuszczów oraz stymuluje wytwarzanie soku trawiennego. Kawosze mają zdrowszą wątrobę i nie narzekają na wysoki poziom cukru we krwi. Napój ten nie tylko wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie, ale też chroni nasz organizm przed wieloma chorobami! Dlatego, jeśli jesteście wielbicielami tego czarnego trunku, przygotowaliśmy dla Was krótki przewodnik, dzięki któremu dobra kawa w domu będzie smakować lepiej niż w kawiarni!

Kawa

O czym należy pamiętać, aby nasza kawa nie straciła na smaku?

 

Woda

Woda stanowi największą część kawy, dlatego jej jakość powinna być priorytetem. Nie należy używać wody z kranu, ponieważ zawartość minerałów często pozostawia po sobie nieprzyjemny posmak. Postaw na tą przefiltrowaną lub z butelki, tak aby zachować jej czysty smak.

 

Opakowanie i przechowywanie

Jeśli zastanawiasz się nad kupnem większego opakowania, bo chcesz aby starczyła ci na dłużej – lepiej tego nie rób. Kawa po otwarciu dość szybko wietrzeje i może stracić swój pierwotny aromat.

Najlepiej przechowywać ją w szczelnym opakowaniu i w suchym miejscu. Jeśli będziecie musieli przechowywać ją dłużej niż tydzień, możecie wtedy ją włożyć do lodówki.

 

Czym jest Trzecia Fala Kawy?

 

Trzecia fala kawy to zwiększenie świadomości konsumentów i rozwój rynku kawy wysokiej jakości – kawy specialty. Nie jest dla nas tajemnicą co się dzieje z ziarnem kawowca od upraw, przez metodę obróbki i sposób wypalenia, aż po metodę zaparzenia, do naszej filiżanki. W wielkim skrócie chodzi o to, by była ona wyśmienita sama w sobie, bez dodatków takich jak mleko, cukier, czy syropy. Konsumenci stają się świadomi, jak istotne jest pochodzenie ziaren, wysokość upraw, sposób obróbki, metody wypalania i sam sposób zaparzania. Ważna stała się idea zrównoważonego rozwoju. Uprawa kawowca powinna przebiegać z poszanowaniem pracy farmerów i ochrony środowiska. Trzecia fala to rozwój kawiarni oferujących alternatywne metody parzenia kawy jak: Chemex, drippery, AeroPress.

Jaka jest najlepsza kawa na świecie?

Z pewnością niejedna osoba zadaje sobie to pytanie – ale jak sprawdzić, czy hasło, którym mogą się pochwalić wszystkie najbardziej rozpoznawalne marki jest prawdziwe? Tutaj warto zapoznać się z tytułem „specialty coffee”.

Kawy z tej kategorii wyróżni przede wszystkim naturalność. Ich uprawa przebiega na małych plantacjach z idealnym mikroklimatem. Nie ma tutaj mowy o procesie nastawionym na masową produkcję, wszystko przebiega starannie i nieszkodliwie dla środowiska. Jak kawa może uzyskać tytuł „specialty coffee”? Przyznaje go zespół światowych ekspertów i warunkiem jest uzyskanie przynajmniej 80 punktów na 100 możliwych. Pod uwagę brany jest aromat, czystość, body kawy, jej posmak, słodycz, kwasowość i balans smaków. W efekcie takie miano uzyskuje jedynie 5% z całej produkowanej na świecie kawy.

Kawa

Jak wykorzystać fusy z kawy?

Po zaparzaniu zmielonej kawy większość z nas pozbywa się fusów wyrzucając je do kosza. Można je natomiast wykorzystać na wiele ciekawych sposobów! Przedstawiamy kilka z nich:

  • naturalny peeling do ciała
  • nawóz do roślin
  • środek do czyszczenia rur
  • pomoc przy czyszczeniu tłustych nawierzchni
  • dodatek do kompostu
  • odświeżacz powietrza do lodówki
  •  maseczka z fusów i oleju kokosowego eliminująca worki pod oczami
  • świeczka zapachowa

Gdzie zaopatrzyć się w sprzęt do parzenia kawy?

Na koniec nie pozostaje nic innego jak samemu zaopatrzyć się w sprzęt do parzenia kawy i zostać początkującym baristą. Coraz więcej lokalnych kawiarni oferuje sprzedaż na miejscu takich produktów jak chemexy, Aeropress, czy tradycyjne kawiarki. Zakupu możesz tez dokonać przez liczne strony internetowe, które specjalizują się w takiej sprzedaży. Przedstawiamy kilka z nich:

Akcesoria Baristy

Coffeedesk

Javacoffee

Blue Drop

Ziarno do ziarna

Figa Coffee

Kawa jest już nam znana od XVI wieku, ale śmiało można powiedzieć, że wciąż odkrywamy ją na nowo. W Polsce powstaje coraz więcej palarni i możemy pochwalić się docenianymi na całym świecie baristami. Dobra kawa w domu już nie jest taką rzadkością, a jej wybór staje się coraz bardziej świadomy.